Gazdaság

Fellegi új lendületet adhat az orosz-magyar kapcsolatoknak

A felek rögzítenék az energetika terén összefonódó befektetéseket.

Energetikai kérdések állnak az orosz-magyar kormányközi vegyes bizottság mai plenáris ülésének középpontjában. Azon közös nyilatkozatot szándékoznak aláírni a felek – tudta meg az Interfax hírügynökség. A tanácskozáson orosz részről Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes, magyar részről Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter (a képen) elnököl.

Kiemelt téma lesz a Déli Áramlat gázvezeték magyar szakaszának és egy egymilliárd köbméteres földalatti gáztároló magyarországi megépítése, illetve az, hogy milyen kilátásai vannak az orosz cégeknek a paksi atomerőmű rekonstrukciójában. A felek közös nyilatkozatot szándékoznak aláírni kétoldalú beruházási és kereskedelmi projektek közös megvalósításáról.

A dokumentum az együttműködés prioritásként kezelt területeiként az energetikát, az energia-felhasználás hatékonyságát és az energiatakarékosságot, a nukleáris technológiákat, a gyógyászati- és gyógyszeripart, a környezetvédelmet, a nanotechnológiát és a mezőgazdaságot jelölné meg.

Az orosz-magyar gazdasági együttműködés modernizációs-beruházási részének növelése elősegíti majd a 2010-ben mintegy harmadával megnövekedett, 8,4 milliárd dollárt kitevő kétoldalú árucsere-forgalom további növekedését – mondta az Interfax forrása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik