Gazdaság

Egymást jelentgetik fel az őrző-védő cégek

A Nap Gazdaság szerint így akarják megszüntetni a konkurenciát.

Úgy próbálják meg kiszorítani egymást az őrző-védő cégek a piacról, hogy terhelő adatok gyűjtése után feljelentik a konkurenciát a hatóságoknál. A módszer hat, az adó megspórolása pedig nem függ a cégmérettől – írta a Napi Gazdaság.

A lap pénteki számában leírt módszer szerint az őrző-védő cégek konkurenciaharcában a társaságok saját embereiket – alkalmazottakat vagy akár rokonokat, barátokat – küldik egymáshoz dolgozni, hogy gyanús ügyeket keressenek. Ebbe a kategóriába tartozhat a be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatása, a zugkönyvelés vagy bármilyen, jellemzően adószabályba vagy számviteli törvénybe ütköző tevékenység.

A megbízást adók pedig ezek birtokában egyszerűen “feldobják” a konkurenciát a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Egy-egy ilyen vizsgálat egy nagyobb cégnél akár több tíz millió forint összegű megállapítással is zárulhat, amit vagy ki tud gazdálkodni a vállalkozás, vagy – jellemzőbben – nem. Bőven van arra példa, hogy a cégvezetők egyszerűen belefáradnak és magára hagyják a vállalkozást, a cégek végül felszámolás alá kerülnek – mutatott rá a lap meg nem nevezett forrása.

Az adóhatóság tavaly kiemelten kezelte az őrző-védő cégek ellenőrzését. Az ennek keretében elvégzett 746 vizsgálat során összesen több mint hatmilliárd forint adókülönbözetet és több mint hárommilliárd forint szankciót állapítottak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik