Gazdaság

Alkotmányos védelmet kérnek a vállalkozók

Véleményük szerint jogaik és kötelességeik nincsenek arányban egymással.

A tisztességes magyar vállalkozások védelmében fordult az Alkotmány előkészítő Eseti Bizottsághoz csütörtökön a Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért (MMV) civil szervezet is. Más szervezetekhez hasonlóan a leendő alaptörvény védelmét kérik az építőiparban jellemző jelenség ellen, azaz, hogy az alvállalkozókat nem fizetik ki az elvégzett munka után.

Korábban a Magyar Épületgépészek Szövetsége és más szervezet is hasonló javaslattal élt.A vállalkozókat védő civilek azt szeretnék, ha bekerülne az új alaptörvénybe: “A Magyar Köztársaságban az elvégzett munka és a teljesített szolgáltatás ellenértékét ki kell fizetni. Az államnak kiemelt kötelessége, hogy a jogalkotás és az igazságszolgáltatás révén hatékonyan védje a tisztességes gazdasági szervezeteket.”

Az MMV szerint a megrendelők sokszor azzal tetézik szerződésszegéseiket, hogy a kifizetetlen munka eredményét haszonnal továbbértékesítik. Előfordul, hogy minőségi kifogást tesznek és jelentősen csökkentik a kialkudott árat, de az elvégzett munkát, beépített anyagokat első osztályú minősítéssel értékesítik tovább. Ez az MMV szerint lopás, csalás, fedezet nélküli megrendelés, rendőrségre tartozó gazdasági bűntett, mely a károsult vállalkozás gazdasági érdekeit, de a magyar társadalom érdekeit is több ponton alapjaiban sérti .

Véleményük szerint a hazai vállalkozók jogai és kötelességei nincsenek arányban egymással, ezzel kapcsolatos kérdésünket Szabó Máté ombudsmannak is elküldték – olvasható az Alkotmány előkészítő Eseti bizottsághoz küldött levelükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik