Gazdaság

Szlovákiában toboroz a Tesco?

Szlovákiában toboroz dolgozókat a brit áruházakba a Tesco, miután Nagy-Britanniában nincs elég jelentkező a posztok betöltésére - írta a Daily Mail.

A Brit napilap egy Szlovákiában megjelent álláshirdetést bemutatva azt írja, hogy az áruházlánc 12 hetes képzést kínál a jelentkezőknek, akiknek segítséget ajánl a bevándorlással kapcsolatos iratok intézésében és a lakáskeresésében is.

A Daily Mail szerint legkevesebb 238 álláshelyre keresnek jelentkezőket az áruházlánc brit üzleteiben, ahol az éves fizetések 26 és 60 ezer font (8,2- 18,9 millió forint) között mozognak, szemben a szlovákiai 7500 fontos (2,4 millió forint) átlagkeresettel. Ráadásul – emlékeztet a lap – Szlovákiában több mint kétszer annyi a munkanélküli, mint Nagy-Britanniában: míg előbbiben 14,5 százalékos a ráta, addig a briteknél 6,3 százalékos az állástalanok aránya.

A Tesco vezetői ugyanakkor tagadják, hogy olcsó munkaerőt keresnének külföldön, kiemelve, hogy egy külföldi szerződtetése jóval több költséggel jár számukra, mint egy hazai munkavállaló foglalkoztatása. Mint hangsúlyozták, nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy brit jelentkezőket alkalmazhassanak, ám számos posztra nincs elég jelentkező Nagy-Britanniában. A cég szerint ezért fordulnak olykor – végső megoldásként – más európai ország munkaerőpiacához, hogy megtalálják a megfelelő személyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik