Gazdaság

Moszkvában él a legtöbb dollármilliárdos

Az orosz főváros maga mögé utasította New Yorkot a városban élő dollármilliárdosok számát tekintve.

Moszkvában 78, New Yorkban 58 szupergazdag. A moszkvai milliárdosok vagyona együttesen 375 milliárd dollár. Ez az összes orosz milliárdos vagyonának 87 és az európai gazdagokénak 29 százalékát teszi ki a Forbes Magazin idei listája szerint.

A világon összesen 1209 ember rendelkezik egymilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal, közülük 101 orosz útlevéllel rendelkezik. A Forbes listáján a tavalyihoz képest 39 orosz milliárdossal van több. Az Interfax hírügynökség szerint ez elsősorban a nyersanyagárak emelkedésének köszönhető.

Ugyancsak a Forbes szerint a BRIC-államok – Brazília, Oroszország, India és Kína – adták a világnak a 214 új idei milliárdos felét, s ez Brazíliában a nemzeti valuta megerősödésével, Indiában és Kínában a gazdaság általános növekedésével magyarázható.

Oroszországban második éve Vlagyimir Liszin, a Novolipecki Fémipari Kombinát tulajdonosa a listavezető. Vagyonát a Forbes 24 milliárd dollárra becsülte a tavalyi 15,8 milliárd után. A második Alekszej Mordasov, a Severstal főrészvényese. Vagyona a tavalyi 9,9 milliárdról 18,5 milliárdra nőtt. A harmadik helyen Mihail Prohorov, az Onexim csoport főrészvényese áll: neki tavaly 13,4 milliárdja volt, idén 18 milliárdra becsülik a vagyonát. A negyedik helyet Vlagyimir Potanyin, az Interros tulajdonosa foglalja el: tavaly 10,3 milliárd dollárral rendelkezett, idén már 17,8 milliárdja van. Az ötödik Aliser Uszmanov, a Metalloinvest tulajdonosa, aki tavaly óta 7,2 milliárdról 17,7 milliárdra növelte vagyonát. Hatodik helyre csúszott a sokáig leggazdagabb orosz, Oleg Gyeripaszka, a Basic Element főrészvényese, aki a tavalyi 10,7 milliárd után idén 16,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. Utánuk sorrendben következik Mihail Fridman (Alfa Group), Vagit Alekperov (Lukoil ), Roman Abramovics (Millhouse) és Viktor Vekszelberg, aki a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség épületének eladásában szerepelt (Renova).

A Komszomolszkaja Pravda sokakat megkérdezett, büszkék-e gazdag honfitársaikra. A legtöbben azt válaszolták, hogy nem, sőt: sajnálatos, hogy ennyire igazságtalan a jövedelmek megoszlása és az is, hogy a leggazdagabbak vagyona, akárcsak az orosz gazdaság egésze a nyersanyag-kitermelésből táplálkozik, egy sincs köztük, aki valamely szellemi termékkel gazdagodott volna meg, mint Bill Gates, a Microsoft vezére, aki idén a világ második leggazdagabb embere.

Olga Dmirtijeva parlamenti képviselő a progresszív adózás bevezetését javasolta azzal, hogy csak a milliárdosok mintegy 600 milliárd rubelnyi jövedelemadót fizetnének, ami több, mint amennyit az ország jelenleg az oktatásra költ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik