Gazdaság

A csillagokba repülhet a cukor ára

Nincs realitása a hatósági áras cukornak Magyarországon - vélik a szakértők.

További drágulás is jöhet a hazai cukorpiacon, pedig a jelenlegi, kilogrammonként 350-360 forintos átlagár bő másfélszerese a tavalyinak – vélik a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők. Hazai cukoripari szereplők szerint ez a folyamat nem véletlen, legfőbb okának az tekinthető, hogy az Európai Unió 2005-ös reformja nyomán Magyarország önellátása alaposan felborult, így a korábbi 401 ezer tonnás kvóta 105 ezerre csökkent.

Magyarország cukorfogyasztása éves szinten 300 ezer tonna körül alakul, így az ország EU-s importra szorul, jelenleg azonban az unió más országainak sincs exportálható feleslege. A képet árnyalja az is, hogy a reform során az addig jelen lévő három csoportból kettő kivonult a magyar piacról, így kizárólag az osztrák Agrana érdekeltségébe tartozó Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyára maradt meg.

A rohamos drágulásra részben a hazai boltok készleteinek felvásárlásával, a határ menti területeken pedig – az általában lényegesen alacsonyabb árakat kihasználva – „cukorturizmussal” reagáltak a fogyasztók. Ezt a CBA hálózatában is érzékelni lehet – mondta el a Világgazdaságnak Fodor Attila , a társaság kommunikációs vezetője. Hozzátette: ekkora mértékű felvásárlási lázat rég nem tapasztaltak, a szokásos mennyiség két-háromszorosát is eladják a napokban, így néhány egységben 20 kilogrammban limitálták a naponta fejenként vásárolható mennyiséget a továbbértékesítés elkerülése érdekében.

AJÁNLOTT LINK:

Még drágább is lehet a cukor (Világgazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik