Gazdaság

Veszélybe kerülhet az élelmiszer-ellátás

Az ENSZ szerint a növekvő fogyasztással képtelen lépést tartani a termelés.

Tovább drágulhatnak az élelmiszerek, veszélybe kerülhet az ellátás. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) szerint az okok: a klímaváltozás, a bioüzemanyagok használatának terjedése és a protekcionizmus.

A FAO szerint a világ így egyre nehezebben birkózik meg az élelmiszer-válságokkal. A helyzetet nemzetközi együttműködéssel, piaci szabályozás erősítésével és sürgősségi tartalékkészletek felhalmozásával lehet kezelni.

A feszültség egyre nagyobb, a növekvő fogyasztással képtelen lépést tartani a termelés. Az éhezők száma tavaly ugyan csökkent, a 2009-ben elért 1,023 milliárdos csúcsról 925 millióra mérséklődött, de így is elfogadhatatlanul magas. A fejlődő országokban élők 16 százaléka volt alultáplált tavaly.

A nemek közötti egyenlőtlenség is komoly hatással van az élelmiszer-termelésre. A FAO szerint az egyenlőtlenségek kiküszöbölése jelentős növekedési forrás: akár 100-150 millióval is csökkenthető az éhezők száma, ha biztosítják a nők egyenlő hozzáférését a termelési és finanszírozási forrásokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik