Gazdaság

A piac 600-800 miliárdos reformcsomagot vár

Matolcsy György és Navracsics Tibor holnap ismerteti a programot.

A nemzetközi piac a GDP 2-3 százalékának, azaz egy 600-800 milliárd forint összértékű csomag bejelentésének örülne. A Morgan Stanley bankcsoport szakértői szerint egy átfogó, “világosan kommunikált” program megfordíthatja a költségvetési alapfolyamatokkal kapcsolatos piaci “érzületeket”.

Elemzésükben kiemelték, hogy az intézményi befektetők zöme továbbra sem bíztos abban, hogy a kormány át tudja majd “hajtani” a reformokat. A londoni elemzők szerint fontos, hogy a csomag összetételének erőteljesen a kiadáscsökkentés felé kell hajlania a bevételnövelés helyett, és egyértelmű célokat kell meghatároznia “általánosságokban mozgó szándéknyilatkozatok helyett”.

A kormány költségvetési kiigazítási programja érinti a közösségi közlekedést és az oktatást is. Ezt már a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára mondta a Bloombergnek. Naszvadi György azt mondta, hogy a csomag középpontjában a kiadások csökkentése áll, és tartalmaz strukturális reformintézkedéseket is. Megerősítette, hogy holnap (március 1-jén) jelentik be a reformokat.

Az államtitkár szerint két-három évre van szükség, hogy láthatóak legyenek az eredmények – írja a Bloomberg alapján a Világgazdaság Online.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik