Gazdaság

Rektorok tiltakoznak az egyetemi pénzek zárolása miatt

Szerintük a kormány fűnyíróelv alapján zárol, és nem figyel a felsőoktatás minőségi átalakítására.

Kutatóegyetemi rektorok tiltakoznak a felsőoktatási intézményeket érintő zárolások miatt, a pénteken az MTI birtokába került, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek küldött levél szerint a zárolás mértékét aránytalannak, és az intézmények működését súlyosan veszélyeztetőnek tartják. A tiltakozó dokumentumot az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Műegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem rektora írta alá.

A levélben kiemelik, megítélésük szerint a fűnyíróelv alapján elrendelt zárolás erősen megkérdőjelezi a minisztérium elkötelezettségét a felsőoktatás minőségi kritériumok alapján történő átalakítására. Álláspontjuk szerint a zárolandó összegek megállapításánál minőségi szempontokat láthatóan nem vettek figyelembe.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke az MTI-nek még csütörtökön azt mondta, hogy a kormányzati 250 milliárdos zárolásból a szaktárcát 39 milliárd, azon belül a felsőoktatási intézményeket 13 milliárd érinti. Ennek előteremtése néhány intézménynek komoly gondot jelenthet, s a vidéki kisebb főiskoláknál akár likviditási gondok is előállhatnak – jegyezte meg. A zárolások a szociális juttatások mellett az infrastrukturális fejlesztéseket is érinthetik. Azt semmiképpen sem szeretnék, ha aktív munkaerőt bocsátanának el a felsőoktatási intézményekből, ezért azt javasolják majd, hogy a működési költségeken takarékoskodjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik