Gazdaság

Bajba került a Velencei-tó Kapuja

54 millió forint támogatást vesztett el Velence. Az önkormányzat szerint a közbeszerzési tanácsadó cég a hibás.

Nem terheli felelősség a velencei önkormányzatot az 54 milliós uniós támogatás elvesztése miatt, a képviselő-testület előzetes megállapítása szerint. A közbeszerzési feladatokat tanácsadó cég végezte, a céggel szemben pert indít az önkormányzat. Az NFÜ vizsgálata szerint az önkormányzat a tervek elkészítése során a közbeszerzési törvényt sértette meg. Az országban 222 esetben kezdeményezett hasonló eljárást az NFÜ, Velencén kívül több önkormányzat is érintett Fejér megyében.A közbeszerzési feladatokat tanácsadó cégre bízta az önkormányzat, ezért a jogi képviselőjük megtette a szükséges lépéseket a tanácsadóval szemben. A bíróság dönti majd el, hogy ki téríti meg a kiesett támogatást – tudta meg a Független Hírügynökség Oláhné Surányi Ágnes polgármestertől.

A kérdésre, hogy veszélybe kerülhet-e a 2.2 milliárdos projekt, a polgármester elmondta: a költségvetés fejlesztési forrása terhére már visszafizették a pénzt. A beruházás megvalósul, a városnak működési hitelt továbbra sem kell felvenni.

A 2.2 milliárdos Velencei-tó Kapuja projekthez az önkormányzat 1.4 milliárd uniós és kormányzati támogatást kapott. Ebből vesztett el a város 54 millió forintot, mert az NFÜ vizsgálata szerint a tanulmánytervek, engedélyes tervek és a kiviteli tervek beszerzése során szabálytalanságot követett el. A tervek szerint a tópartra tervezett komplexumban szupermarket, 30 szolgáltató üzlet, rendezvényterem, belső fedett sétány épül. A sétány a szabadban folytatódik, megújul a kikötő, és a Velencei-tó partfala. Az építkezés már javában zajlik, várhatóan szeptember végére fejeződik be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik