Gazdaság

Az állami cégeknél kezdhetné a bérkommandó

A fejlesztési miniszter levele szerint béremelés helyett leépítés, bérbefagyasztás vár e társaságokra.

Miközben a kormány bérkommandóval ellenőrizteti, hogy magáncégek betartják-e az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született ajánlást a bruttó bérek 4–6 százalékos emeléséről, az állami vállalatoknál csak a minimálbér emelése tekinthető kőbe vésettnek – írja a Népszabadság.

A lap egy Fellegi Tamás fejlesztési miniszter által jegyzett levél alapján közli, hogy béremelés helyett vérbefagyasztás, létszám-racionalizálás vár e társaságokra. Az újság birtokába került 2011. január 21-i keltezésű levelet Baranyay Lászlónak, a Magyar Fejlesztési Bank vezetőjének címezték.

A levél világosan előírja, milyen bérpolitikát kell folytatni idén az állami vállalatoknál. Az MFB-hez tartozó cégeknél bértömeg-gazdálkodást írnak elő. A bértömeg csak a minimálbért és a garantált bérminimumot figyelembe véve nőhet a 2010. évi bázishoz képest.

A levél megemlíti az adóváltozások nettó keresetekre gyakorolt hatásának kompenzációját, de csak mint lehetőséget, ellenben azt rögzíti: az átlagos bruttó keresetnövelésre vonatkozó 4-6 százalékos OÉT-ajánlás figyelembevétele nem veszélyeztetheti a bértömeg alakulására vonatkozó elvárásokat.

Mint tegnap megírtuk, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára szerint a közszférában van olyan, akinek felére csökkent a fizetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik