Gazdaság

A Surgutneftegas megtartja a Mol-pakettet

A Surgutneftegas nem kíván megválni a Molban szerzett részesedésétől.

Az energetikai iparral foglalkozó orosz első miniszterelnök-helyettes a Vedomosztyi című üzleti lapnak azt mondta: a projektben az orosz társaság részvétele benne megalapozott, “célja az energiabiztonság, az összeurópai szinergia, általában is nagyon szép”. Igor Szecsin közölte: a projekt útjába “szubjektív akadályokat” gördítenek, ezért felhívná az európai hatóságok figyelmét arra, hogy Magyarországon a tulajdon hatékony kezelését akadályozzák.

“Képzelje el, a magyar szabályozó szerv egyik válasza az üzlet kapcsán az volt, hogy a megvásárolt csomag – amely mintegy 20 százalékos nagyságrendű – mértékét tekintve közel áll a 25 százalékhoz, a 25 százalékos részre vonatkozó ügyleteket pedig egyeztetni kell a szabályozó szervekkel. Vagyis az üzlet elfogadását azért tagadták meg, mert a megszerzett pakett +megközelíti a 25 százalékot+. Ilyen csudálatos válasszal már rég nem találkoztam” – mondta.

Az orosz Surgutneftegas földgáz- és kőolajipari konszern Oroszország leggazdagabb vállalata – amelyben a brit The Guardian című lap szerint állítólag Putyin kormányfőnek is tulajdonrésze van. A cég 2009-ben vette meg az osztrák ÖMV-től a Mol 21,2 százalékos részvénycsomagját, de nem jegyezték be részvényesként.

A Mol menedzserei, valamint a magyar hatóságok leszögezték, hogy az ügyletet barátságtalan lépésnek tekintik, és az orosz konszernt csakis pénzügyi befektetőként hajlandók fogadni. A lap szerint “számos magas beosztású orosz tisztségviselő tett erőfeszítéseket a helyzet rendezése érdekében, de nem járt sikerrel”.

A Mol-pakett kérdése szerepelt Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor kormányfők tavaly novemberi moszkvai találkozóján is, ám erről Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára mindössze annyit mondott, a tárgyalások folytatódni fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik