Gazdaság

Tehetetlenek a hazai termelők az áruházláncokkal szemben

A kormány csökkenteni szeretné a hazai kereskedők versenyhátrányát.

Az áruházláncok az idén tovább zsigerelik a beszállítókat – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a hazai termelők, beszállítók képtelenek érvényesíteni jogos áremelési igényeiket a kereskedelmi láncokkal szemben, ezért minden eddigi intézkedés dacára tovább romlott helyzetük.

Erről számoltak be érdekvédő szervezetek, illetve a lap által megkérdezett beszállítók. A hazai és nemzetközi áruházláncok az idei ártárgyalásokon is csökkentették a nekik fizetett árat, miközben az elmúlt néhány hónapban jelentősen emelkedtek a fogyasztói árak.

A belgazdasági államtitkár (a képen) a lapnak azt mondta, hogy erős hazai gazdaság elképzelhetetlen anélkül, hogy a kereskedelem jelentős része magyar kézben lenne, ezért a kormány fontosnak tartja, hogy csökkentse a hazai kereskedők, illetve beszállítók versenyhátrányát.

Szatmáry Kristóf példaként említette a vasárnapi nyitva tartás korlátozásáról szóló törvényjavaslatot, a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmára vonatkozó törvényt. Szerinte a fogyasztóvédőknek és a versenyhivatalnak már vannak eszközei, amelyekkel segíteni tudnak a hozzájuk fordulóknak.

Azt még nem tudják, 2013-2014 után milyen eszközökkel ösztönzik nagyobb közteherviselésre a külföldi tulajdonban lévő áruházláncokat, de feltett céljuk, hogy a láncok a korábbinál több adóval járuljanak hozzá az ország költségvetéséhez. A tavaly bevezetett különadó hosszabb távon nem marad fenn – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik