Gazdaság

Spórolás tudatos vásárlással

A hazai háztartások sokat költenek élelmiszerekre, alkoholmentes italokra.

Az egy főre jutó éves élelmiszer-fogyasztás Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi élelmiszermérlege szerint 661 kg volt. Az egyre emelkedő élelmiszerárak miatt ma egyre nehezebb takarékoskodni, de a Pénzcentrum.hu szerint több tízezer forint is megspórolható az élelmiszervásárlásnál.

Bevásárlás előtt érdemes listát készíteni mindenről, amire szükség lehet, ezzel el lehet kerülni a jóval drágábban, az impulzusvásárlások alkalmával vett termékeket. Az elkészített lista alapján érdemes hetente egyszer nagybevásárlást tartani. Az egyszeri bevásárlással nem mellesleg az üzemanyagköltséget is meg lehet spórolni.

A konzervált termékekből, valamint a sokáig elálló tartós élelmiszerekből érdemes több hónapra előre bevásárolni, mert nagyobb kiszerelésben jóval olcsóbb. Zöldségnél, gyümölcsnél érdemes szezonális terméket venni, és kerülni az előre csomagolt friss élelmiszereket. Érdemes figyelni a különböző akciókat is.

Sokan elmulasztják ellenőrizni a pénztárnál a blokkot fizetés előtt. Alkalmanként kellemetlenségeket okoz, ha feltartjuk ezzel a sort, de rengeteg pénzt megspórolhatunk, ha figyelmeztetjük a pénztárost, hogy esetleg valamit rosszul ütött be vagy nem vett figyelembe egy akciót és teli áron számolta fel az adott terméket.

AJÁNLOTT LINK:

Tízezreket spórolhatsz, ha élelmiszert vásárolsz

(Pénzcentrum)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik