Gazdaság

Nem lesz kolbászból a kerítés az agrárcégeknek

Az agrárkamara szerint az állattenyésztés kifejezetten nagy bajban van.

Hiába emelkedett egyharmadával az agrártermékek termelői árszintje tavaly, az ágazatban szereplő cégek nem optimistá, az új alapítású cégek száma tavaly 10 százalékkal csökkent. A cégstatisztika kedvező képet mutat ugyan, de Magyar Agrárkamara szerint a valóság feketébb.

A kamara főtanácsosa szerint a tavalyi év kilengés volt, az ágazat gondjai megmaradtak. Az állattenyésztés az erős importverseny és a múltbeli beruházások óta görgetett hitelek miatt kifejezetten nagy bajban van. Magyarország sertésből nettó importőrré vált, és az egykor 10 milliós állomány csökkenése most, 3 millió alatt még gyorsulni is látszik, mert a takarmányárak a jelenlegi kiskereskedelmi árak mellett megfizethetetlenek – mondta Laczkó András.

A szántóföldi növényeknél azok érhettek el extraprofitot, akiknek volt raktáron terményük, a többiek általában szerződéses áron adták el a lényegesen kevesebb árut. Ilyen körülmények között természetesen volt, aki saját szakállára a szerződésesnél jóval magasabb piaci áron értékesítette a tönkrementnek lejelentett termést, de szerinte nem ez a jellemző.

AJÁNLOTT LINK:

A kedvező adatok ellenére baj van a mezőgazdaságban (gazdasag.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik