Gazdaság

Túl magas a magyar korrupciós kockázat

A kutató szerint ebből a szempontból is hibás a médiatörvény.

Meglepően magas arány, hogy a magyarországi felső vezetők 30 százaléka egy feltételezett helyzetben nem utasítaná vissza a korrupciós ajánlatot – mondta az InfoRádiónak Tóth István János. A téma kutatója szerint olyan korrupciós helyzetet vázoltak a cégek vezetőinek, amelyeket le kell tagadni. Ehhez mérten nagyon magas arány, hogy a megkérdezettek csaknem egyharmada igent mondott.

Az Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint figyelembe kell vennie a politikai és a gazdasági elitnek is, hogy a korrupciós kockázatok léteznek, és ezt nem lehet a törvényalkotásnál sem figyelmen kívül hagyni. Mint mondta: a médiatörvény éppen azt mutatja, miként lehet olyan törvényt alkotni, amely lehetőséget adhat a korrupciós kockázatnak. A bírságok pontos összege nincs előre egyértelműen leírva, hanem nullától több tízmillióig tud a hatóság büntetni.

Tóth István János szerint az nem lehet érv, hogy majd meglátjuk, jól működik-e, és ha nem, akkor kijavítjuk, mert ez költséges eljárás. A törvénynek ugyanis a gazdasági szereplőket jogkövetésre kell ösztönöznie. Ha azonban a megfogalmazás nem egyértelmű, akkor ez nem sikerülhet – jegyezte meg a szakember.

AJÁNLOTT LINK:

Tóth István János: Túl magas a korrupciós kockázat Magyarországon (InfoRádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik