Gazdaság

Nem épülhet erőmű a Dunán

A kormánypártok döntése értelmében nem történhet duzzasztás sem a hazai folyószakaszon.

A Fidesz-KDNP úgy döntött, nem épülhet erőmű a Duna magyarországi szakaszán – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel. A kormánypárti frakciószövetség szerdán kezdődött, háromnapos zárt tanácskozást tart Siófokon, amely csütörtök délután a Dunával összefüggő kérdések megtárgyalásával folytatódott.

A Duna Charta múlt csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy az Új Széchenyi Tervnek a Duna duzzasztását előirányzó javaslata miatt levéllel fordult a Külügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőihez. A charta levelében hangsúlyozta, mindeddig a magyar-szlovák vízmegosztási tárgyalások alapját képezte, hogy Magyarország – a hágai ítéletből kiindulva – a bős-nagymarosi terv szerinti alsó vízlépcső megépítését elvetettnek tekinti, és arról vitát sem nyit. Emiatt az Új Széchenyi Tervben lévő duzzasztási terv szögesen ellentétes az eddig általánosan elfogadott magyar állásponttal – vélekedtek.

Másnap, pénteken az LMP is kijelentette: nincs szükség a dunai vízlépcsők megépítésére; nemcsak azért, mert a társadalom nem akarja, hanem azért sem, mert ezek a vízlépcsők értelmetlenek.

Nagy Anna kormányszóvivő mindezekkel összefüggésben már akkor közölte: a kabinet a jelenlegi körülmények között nem támogatja, hogy magyarországi folyókon nagyméretű duzzasztóművek vagy vízlépcsők létesüljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik