Gazdaság

Magyarország visszavonta a dioxinrendeletet

Az országos főállatorvos szerint a német hatóságok képesek kiszűrni a szennyezett termékeket, ráadásul eddig nem találtak ilyen élelmiszert a magyar piacon.

A kormany.hu oldalon elérhető tájékoztatás szerint Kardeván Endre országos főállatorvos szerdán vonta vissza saját határozatát azzal, hogy nem indokolt a korábbi elrendelt intézkedések fenntartása.

A főállatorvos határozatának indoklása szerint az Európai Bizottsággal és Németországgal folytatott napi szintű konzultációkat követően bizonyossá vált: a német hatóságok kiemelt módon és megfelelő hatékonysággal végzik a dioxinszennyeződés ügyében érintett takarmány-előállítók és állattartó telepek ellenőrzését, a dioxinnal potenciálisan szennyezett termékek kiszűrését és biztosítják azok forgalomba hozatalának megakadályozását.

Hozzáteszi: a németországi dioxin-ügy kapcsán a Magyarországon lefolytatott hatósági ellenőrzések során a megengedett határérték feletti tételt nem találtak, a vizsgálatok messze a határérték alatti, úgynevezett háttérszennyezettséget mutattak csak ki.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős hatóság a másodlagos élelmiszer-vizsgálatokon alapuló, meglévő eszközrendszerével hatékonyan képes kiszűrni a külföldről származó szennyezett termékeket – olvasható a határozatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik