Gazdaság

Optimista az amerikai Fed elnöke

Az amerikai gazdasági növekedés erősebb lábakon áll, de a magas munkanélküliség miatt a Fed segítségére továbbra is szükség van.

Erről számolt be Ben Bernanke az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága előtt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke először beszélt egy kongresszusi bizottság előtt, amióta a Republikánus Párt januárban többségbe került az amerikai alsóházban.

A jegybankelnök az amerikai gazdaság helyzetét értékelve elmondta: a munkanélküliség az elmúlt két hónapban tapasztalt csökkenése, valamint a vállalati szektorból érkező kedvező hírek optimizmusra adnak okot a munkaerőpiac helyzetét illetően. Ennek ellenére még jó néhány év eltelik, mire a munkanélküliségi ráta visszatér a normális szintre – tette hozzá.

Az amerikai munkaügyi minisztérium korábbi bejelentése szerint a munkanélküliség januárban kétéves mélypontra, 9 százalékra süllyedt az Egyesült Államokban.

Bernanke – a Dow Jones tudósítása szerint – nem mutatott túl nagy aggodalmat az energia- és élelmiszerárak elmúlt időszakban tapasztalt növekedése miatt, és elmondta: az infláció továbbra is meglehetősen alacsony, és a hosszú távú inflációs kilátások stabilak.

A Fed elnöke a képviselők előtt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok jelentős költségvetési kihívások elé néz, és a képviselőháznak hamarosan tervekkel kell előállnia a költségvetési hiány és az államadósság megfékezésére.

A Fed-elnök megjegyezte továbbá, hogy a közeljövőben nyugdíjba vonuló úgynevezett “baby-boom” generáció jelentős terheket róhat a társadalombiztosításra, mivel a rendszerbe fizető munkavállalók száma lassabban növekszik, mint azoké, akik juttatásokban részesülnek. Húsz év múlva minden 65 évnél idősebb emberre három 20 és 64 év közötti ember jut majd, szemben a mostani öt az egyhez aránnyal – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik