Gazdaság

Nincs több extra kedvezmény a multiknak

Az a cég kap támogatást, amelyik magyar beszállítót alkalmaz.

Szakít a Nemzetgazdasági Minisztérium a korábbi gyakorlattal, amely szerint Magyarország az EU-átlaghoz és a térséghez képest is sokkal nagyobb arányban támogatta a nemzetközi nagyvállalatokat. Ezt a Magyar Nemzetnek mondta a külgazdasági ügyekért felelős államtitkár.

A korábban megkötött gyanús megállapodásokról Becsey Zsolt azt mondta, hogy jelenleg kilenc szerződést vizsgálnak. Összesen másfél milliárd forintot már vissza is fizettettek a kedvezményezettekkel, ennek ellenére egyik fél sem vonult ki az országból.

Az új befektetésekről az államtitkár közölte: idén már több mint 26 projekt vonatkozásában folytatnak előrehaladott tárgyalásokat, ezek révén még a legborúlátóbb esetben is legalább ötezer új munkahely jön létre. Az új befektetési szerződésekben olyan korrekt, mindkét félnek előnyös feltételeket garantálnak, amelyek a multik esetében a korábbiakhoz képest csökkentik az állami támogatások arányát.

Csak az a cég kaphat támogatást, amelyik garantálja a magyar beszállítók alkalmazását, s annál többet, minél több hazai vállalkozást tud bevonni a termelésbe. Az állam egy munkahelyre azonban így sem áldozna ötmillió forintnál többet, és a támogatásnak öt év alatt meg kell térülnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik