Gazdaság

Olcsóbb lehet az államadósság törlesztése

Tovább javult a magyar törlesztéskockázati árazás Londonban.

Többhavi mélypontra süllyedt a kereskedésben a magyar adósságtörlesztési kockázat biztosítási ügyleteinek árazása, tükrözve a strukturális reformokkal kapcsolatos derűlátó piaci várakozást. Az egyik citybeli vezető adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szerint az államcsőd ellen köthető biztosítás (CDS) felára 291 bázispont körül mozgott.

Egy hónapja, január első hetében még 400 bázisponthoz közeli magyar CDS-árazásokat mértek, a CMA szakelemzői szerint a magyar CDS-ügyletek díjszabása legutóbb tavaly november 8-án járt 300 bázispont alatt. A CDS-árazások jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az adott adós törlesztésképtelenné válásának távlati rizikóját. A CMA számítási modellje szerint a jelenlegi magyar CDS-árszint arra vall, hogy a londoni piac 18 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Magyarország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik