Gazdaság

Csak egy hiba miatt támogatta a kormány a vízlépcsőt

A Magyar Feltalálók Egyesülete több vízlépcsőt is építene.

A kormány “a jelenlegi körülmények között” nem támogatja nagyméretű duzzasztók, vízlépcsők építését. A kormányszóvivő szerint az Új Széchenyi-terv pályázatai között sem szerepel ilyen terv. Nagy Anna szerint az ország domborzati adottságai sem igazán kedveznek ennek, és a kormány is úgy látja, hogy ez a nemzeti érdekekkel sem állna összhangban.

Előzőleg az Élőlánc Magyarországért jelezte, hogy az Új Széchenyi-tervben a kormány gazdasági programja “célszerűnek tartja” a “Duna többlépcsős duzzasztásának megkezdését”, illetve általában a “nagyobb duzzasztóművek” építését. A parlamenten kívüli párt után a Duna Charta is tiltakozott ez ellen, mondván, ez ellentétes az eddig általánosan elfogadott magyar állásponttal.

Az LMP szerint nincs szükség a dunai vízlépcsők megépítése. Nemcsak azért, mert a társadalom nem akarja, hanem azért sem, mert ezek a vízlépcsők értelmetlenek – jelentette ki szintén ma az Országgyűlés Fenntartható-fejlődés bizottságának elnöke. Jávor Benedek felhívta a figyelmet rá, hogy az Új Széchenyi-terv közlekedési fejezetében szerepel a dunai duzzasztók megépítése.

Az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, a kormány “gátlástalanul hátat fordít” a korábbi választási ígéreteinek és folytatja azt a gyakorlatot, hogy “a rendszerváltás vívmányait sorra dobja a kukába”. Úgy tűnik, hogy az alkotmányos fékek és egyensúlyok után a rendszerváltás egyik legszebb összefogása, a Duna Mozgalom által elért eredmény is “a szemétbe kerül”.

Jávor Benedek emlékeztetett arra, hogy a Fidesz a rendszerváltozáskor részese volt a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer megépítése ellen tiltakozó megmozdulásoknak. Hozzátette, hogy a párt az 1998-as választási győzelmét is “nem kis részben annak köszönhette”, hogy egyértelműen a vízlépcső megépítése ellen pozícionálta magát az MSZP-vel szemben.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy korábban Illés Zoltán jelenlegi államtitkár és Deutsch Tamás EP-képviselő is a dunai vízlépcső ellen foglalt állást. Az LMP politikusa szerint amikor hasznosnak tűnik, a Fidesz a vízlépcsők ellen szólal fel, de amikor a hatalomra kerül és úgy tűnik, hogy az ilyen beruházásokkal a politikai holdudvarát tudja erősíteni, akkor 180 fokos fordulatot vesz.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szintén ma közleményben erősítette meg, hogy a kormány jelenlegi körülmények között nem támogatja nagy méretű duzzasztóművek, vízlépcsők létesítését. A tárca egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy az Új Széchenyi Tervben “sajnálatos módon, a kormány szándéka ellenére maradtak benne a nagy méretű duzzasztóművek, illetve vízlépcsők létesítésének tervére vonatkozó kijelentések”.

Közben a Magyar Feltalálók Egyesülete tudatta, hogy támogatja a nagymarosi, az adonyi és a fajszi vízlépcsők megépítését a Dunán. A civil szervezet szerint a klímaváltozás miatt sok helyen lehetetlenné válik majd a mezőgazdasági termelés a duzzasztókból kapható öntözővíz nélkül. Erkölcstelen tehát a vízlépcső ellenében a természet szépségeiről ábrándozni.

Az Európai Unió előbb-utóbb ki fogja kényszeríteni azt, hogy Magyarország is építse fel a Duna szabályozás eszközeit. Ezért a nagymarosi beruházás elmaradásából eredő erkölcsi kárt nem szabadna tovább tetézni. Az anyagi kárunk sem elhanyagolható, több ezermilliárd forintjába került Magyarország polgárainak a bős-nagymarosi hírhedt ügyünk.

A Magyar Feltalálók Egyesülete sajnálja, hogy néhány a “magát zöldnek kikiáltó valós tagság nélküli szervezetecske” dühödt támadása miatt a kormányzat visszakozott a dunai vízlépcsők megépítésétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik