Gazdaság

A Nemzeti Bank alelnöke nem tart Orbán embereitől

Karvalits Ferenc szerint a monetáris tanács tagjaiként megváltozik az emberek világlátása.

Tavasszal átalakul a jegybank monetáris tanácsa. Ha az új tagok egységesen a lazább monetáris politikát képviselik majd, akkor heves piaci reakciókra lehet számítani – írja a Figyelő. A hetilap által megkérdezett piaci elemzők ugyanakkor abban bíznak, hogy az újak között azért legalább egy olyan lesz, akivel tartható lesz az óvatos monetáris politika.

Az MNB alelnöke a Figyelőnek azt mondta, nem szólnak ésszerű gazdasági érvek az inflációs cél emelése mellett. Egy ilyen lépés “a vállalt elkötelezettség hitelességét kérdőjelezné meg”, arra utalna, hogy a gazdaságpolitika az inflációt, mint eszközt akarja felhasználni. “Nagyon veszélyes út lenne ez” – tette hozzá.

Karvalits Ferenc nem tart az új külsős tagoktól. Szerinte új szerepbe kerül, aki a monetáris tanács tagja lesz, felelőssége alapvetően meghatározza világlátását. A monetáris politikai döntéshozatal olyan műfaj, ami – mondjuk szemben a szőlészettel és a gyerekneveléssel – nagyon gyorsan kap visszajelzést. “A mi tevékenységünk folyamatos piaci értékelésnek van kitéve, hitelességünket napról napra mérik a befektetők. Ha pedig könnyűnek találtatunk, annak az ország egésze látja a kárát” – fogalmazott az alelnök.

A hetilap szerint egyébként “inkább vicces, mint szomorú, hogy az Orbán-kormány azokat az MT tagokat akarja lecserélni – túlságosan szigorú monetáris politikával vádolva a tanácsot -, akiket a Gyurcsány-kormány pont azért ültetett a testületbe, mert túlságosan szigorúnak tartotta annak monetáris politikáját.”

AJÁNLOTT LINK:

Mit hoznak a cserék? (Figyelő)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik