Gazdaság

Ha a munkaerő nem mozdul, akkor a munkát viszik hozzá

Czomba Sándor gondnak tartja, de megérti a mobilitás teljes hiányát.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint rövid távon nem lehet növelni Magyarországon a munkaerő mobilitását. Czomba Sándor az InfoRádióban azt mondta, ezért munkahelyeket kell teremteni azokban a térségekben, ahol a legnagyobb a munkanélküliség.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a magyar munkaerő mobilitása a nullához közelít. Enyhíteni lehetne a foglalkoztatási gondokon, ha a magyarok mobilabbak lennének, de érthető, hogy csak nehezen mozdulnak az emberek – tette hozzá az államtitkár.

A politikus úgy véli: a mobilitást visszatartja az is, hogy “nem egyszerű ma Magyarországon közlekedni”. Czomba Sándor hangsúlyozta: a keleti és a nyugati régió közötti óriásira nyílt ollót mindenképpen szűkíteni kell.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapokban sokat tett a kormány a szakképzés átalakításáért és a Németországban, valamint Ausztriában már jól működő duális szakképzési rendszert próbálja bevezetni Magyarországon.

A szakképzés problémája az, hogy nagyon hosszú. Hiába szerez valaki papírt, igazán az életben tanulja meg, mit is takar a szakmája. Éppen ezért a kormány szűkítené a képzés időtartamát, azt tervezi, hogy 18-ról 17 évre viszi le a tankötelezettséget, visszahozza a hároméves szakképzést.

Lényegesen több lesz a gyakorlati óraszám, és próbálunk minél több vállalkozást bevonni a gyakorlati képzésbe, így el lehetne érni, hogy a harmadik évre piacképes szakképzettséggel rendelkezzenek a fiatalok – hangsúlyozta Czomba Sándor.

AJÁNLOTT LINK:

Czomba Sándor: A magyar munkaerő mobilitása a nullához közelít (InfoRádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik