Gazdaság

Drágultak az ipari termelői árak decemberben

A belföldi és az exportár változás eredményeként az ipari termelői árak 2010 decemberében az előző havihoz képest nem változtak, az egy évvel korábbihoz mérten 8,1 százalékkal emelkedtek.

A tavalyi év egészében az ipar átlagában a termelői árak 4,5 százalékkal, ezen belül a belföldi értékesítésben 7,3, az exportértékesítésben 1,9 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőttit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A KSH közlése szerint az ipar belföldi értékesítési árai 2010 decemberében az előző havinál 0,1 százalékkal magasabbak voltak, a 2009. decemberivel összehasonlítva 11 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a 2010. novemberinél 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak, a 2009. decemberihez viszonyítva 5,5 százalékkal nőttek.

Decemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző havinál 0,1, ezen belül a feldolgozóipari ágazatokban 2,2 százalékkal magasabbak voltak. Jelentősebb, 11 százalékos áremelkedés történt a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás területén. Csekélyebb, 1,7 százalékos áremelkedést mértek a vegyi anyag, termék gyártásában és 0,8 százalékost az élelmiszeriparban.

Csökkentek az árak, 0,3-0,3 százalékkal a villamosberendezés és járműgyártásban, illetve 0,2-0,2 százalékkal a kohászat, fémfeldolgozásban és a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában. A gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar területén nem változtak az árak. A többi feldolgozóipari ágazatban az árszínvonal 0,3 és 0,6 százalék között emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai decemberben 2,2 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző havinál. A víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai az előző havi szinthez képest jelentősen nem változtak. A kis súlyú bányászat árai 1,4 százalékkal nőttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik