Gazdaság

Matolcsy erősítette a forintot

A kormány február 16-án tárgyalja első olvasatban a Növekedési és Stabilitási Programot, amelynek a ciklus végére kell biztosítania a 600-650 milliárd forintos megtakarítást - közölte a nemzetgazdasági miniszter. A bejeletésre a forint árfolyama kedvezően reagált.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón kifejtette: ahhoz, hogy Magyarországon 2013-14-re biztonságosan, középtávon fenntarthatóan 3 százalék alatt legyen az államháztartás hiánya, szükség van a Növekedési és Stabilitási Programra, amely a növekedésre helyezi a hangsúlyt.

Hozzátette: 2013-ra a költségvetést a programnak legalább 600-650 milliárd forinttal kell konszolidálnia, ebből 2012-ben az összegnek nagyjából a felére van szükség, de 2011-ben is “valamit hoznia kell” az új programnak. A kormány február 28-án véglegesíti a programot – fűzte hozzá a miniszter.

Konkrétumok ugyan ezúttal sem hangzottak el a programról, ám az ígért megtakarítási összeg megerősítése segítette a forintot – mondták el devizapiaci kereskedők.

A bejelentés előtti 273 forintos szintekről 272 forint alá csökkent az euró árfolyama. Ezt megelőzően, délben a sikeres államkötvény aukció után is 272,70-ig erősödött a forint az euróval szemben, majd 273,50-ig korrigált az árfolyam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik