Gazdaság

Elfordulunk a bankautomatáktól?

Az utóbbi években folyamatosan nőtt ugyan a bankjegykiadó automaták száma Magyarországon, kihasználtságuk azonban 2008 óta csökken - írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2010 első félévének végén 4806 készülék üzemelt az országban. A lap szerint európai összevetésben nagyon alacsony a Magyarországon működő ATM-ek száma és kihasználtsága is.

Az új automaták üzembe helyezésének lassulását indokolja, hogy 2009-ben 3,3 százalékkal csökkent a készpénzfelvételek száma és 4,5 százalékkal a felvett összeg nagysága. Az első félévi adatok alapján tavaly várhatóan ennél kisebb mértékben ugyan, de csökkent az ATM-ek kihasználtsága.

A bankkártyahasználók pénzkiadó automatáktól történő elfordulását csak részben magyarázza, hogy folyamatosan nőtt a plasztikkal történő vásárlások száma, mert az így költött összeg emelkedése tavaly már megtorpant.

Ha pedig a készpénzfelvételek és a kártyás vásárlások összegét nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a használati alkalmak száma az utóbbi két évben nőtt, az összesített forgalom viszont csökkent – írta a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik