Gazdaság

Integrált energiapiacot szeretne Magyarország

Magyarország meglátása szerint az európai energiapolitika alappillérének egy integrált belső energiapiacnak kell lennie - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből.

A februári energetikai igazgatói találkozón Kovács Pál energetikai helyettes államtitkár és Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is részt vett. A közlemény szerint a megbeszélésen a résztvevők a tanácsülés előzetes programpontjait vitatták meg.

A találkozón részt vevő energetikai vezetők meghatározták az egységes európai energiapiac megteremtéséhez szükséges lépések és az energetikai infrastruktúra projektek megvalósulását segítő intézkedések sarkalatos –- további megvitatást igénylő -– pontjait. A megbeszélésen szó esett az energiahatékonyság kérdésköréről és az Európai Unió energetikai külkapcsolatainak legfontosabb kérdéseiről is.

A közlemény szerint a magyar elnökség törekvése, hogy a február 4-re tervezett csúcstalálkozó az Európai Unió egésze számára gazdasági, társadalmi és politikai szempontból prioritást jelentő energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéskörökre összpontosítson.

A magyar elnökség az Európai Tanács elnökével összhangban arra törekszik, hogy határozott politikai iránymutatást adjon az összeurópai érdekű, sürgető infrastrukturális beruházások előreviteléhez, a nemzeti szabályozásokban még mindig fennálló technikai akadályok lebontásához.

Az energiacsúcson kialakított iránymutatások döntő lökést adhatnak a zöld technológiák jövőbeni fejlesztési irányainak, valamint nem utolsósorban új és hatékony kereteket fektethetnek le a megbízható, átlátható és megfelelően szabályozott partnerségi együttműködéshez a legfontosabb kitermelő és tranzitországokkal – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik