Gazdaság

Leáldozott a dollárnak a kínai elnök szerint

A dollár uralta világvaluta-rendszernek nincs jövője - vélekedik a kínai államfő. Hu Csin-tao (Hu Jintao) szerint a dollár dominanciája a "múlt terméke".

Közelgő washingtoni látogatása előtt vezető amerikai lapoknak nyilatkozva ugyanakkor elmondta, hogy a jüan egyelőre nem áll annak küszöbén, hogy új tartalékvaluta legyen. Hu szerint hosszú időbe telik, amíg egy ország valutáját világszerte elfogadják.

A nyilatkozatokban Hu utalt azokra az erőfeszítésekre, amelyeket Kína tesz, hogy a jüant a kereskedelemben és a beruházásokban erőteljesebben alkalmazzák.

Az Egyesült Államokban nagy jelentőséget tulajdonítanak a kínai államfő mostani látogatásának. Hu szerint a kölcsönös bizalom elérése a cél, a hidegháború nullszaldós – amit te nyersz, én azt veszítem – mentalitását a két országnak maga mögött kell hagynia.

Alapvető változás megy végbe az évszázad közepére a világgazdasági erőviszonyokban, 2050-ben már Kína lesz a legnagyobb gazdaság – a PricewaterhouseCoopers (PwC) most közzétett tanulmánya szerint. A nemzetközi gazdasági tanácsadó cég előrejelzése szerint az évszázad közepén a hazai összterméket (GDP) tekintve Kína messze megelőzi majd a mostani világelső Egyesült Államokat, amely így a második helyre szorul.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik