Gazdaság

Az OPEC spekulációra gyanakszik

"Pusztán spekuláció miatt az OPEC nem avatkozik be a piaci folyamatokba".

Spekuláció hatására emelkedik az olaj ára a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) szerint. Az olajkartell vezetője egy lapinterjúban úgy vélte, a kereslet alakulásának nem volt köze ahhoz, hogy a hordónkénti olajár 27 havi csúcsra, a 100 dolláros szint közelébe emelkedett.

Az OPEC-főtitkár szerint a kínálat megfelelő, nagyobb mennyiséget nem is tudna felszívni a piac. A drágulást csak az okozta, hogy spekulánsok kihasználták a kitermelésben keletkezett zavarokat, elsősorban az Alaszkán végigfutó 1.300 kilométeres Transzalaszkai Csővezeték szivárgását.

Az OPEC szerint olyan ár kell, amely ösztönzi a beruházásokat, és nem fékezi a világgazdaság kilábalását a válságból. A kitermelést addig nem kell növelni, amíg a kőolaj nem a kereslet bővülése miatt drágul – mondta Abdallah Szálem el-Badriel-Badri a Wirtschafsblatt című osztrák lapnak.

A napokban az OPEC több tagja, köztük a soros elnök Irán, valamint Venezuela és Líbia illetékesei is kifejtették, hogy a hordónkénti 100 dolláros olajár nem lenne elég ok a kitermelés növelésére. Az olaj ára 2008-ban, a világgazdasági válság előtt volt történelmi csúcson, hordónként 147 dolláron.

Elemzők szerint belátható időn belül nem fordul elő hasonló árszint, viszont jóval a 100 dolláros határ fölé emelkedhet a kőolaj ára, ha az OPEC nem jelzi, hogy kész a kitermelés növelésére.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezetője szerint a jelenlegi árszint “riasztó”. Tanaka Nobuo azt mondta, hogy “negatív hatásokkal járhat, ha tartóssá válnak a mostani árak”, az OPEC-nek ezért “nagyobb rugalmasságot kellene mutatnia” az olajkitermelés növelését illetően.

Délelőtt az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 97,88 dollár volt a nemzetközi kereskedésben, 50 centtel mérséklődött a pénteki záráshoz képest. A nyugati-féltekén irányadó WTI olajfajta ára 65 centtel 90,89 dollárra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik