Gazdaság

Matolcsy vezeti az EU sorsdöntő gazdasági tanácskozását

Fontos pénzügyi témákkal kezdi Magyarország a hivatalos miniszteri találkozók elnökletét.

Akár történelmi jelentőséget is nyerhet a Magyarország európai uniós elnöksége alatt rendezett első hivatalos miniszteri találkozó, a kedden Brüsszelben tartandó pénzügyminiszteri ülés. Ezen indul útjára a tagországok kormányait képviselő Tanács szintjén az EU-n belüli gazdasági koordináció új korszaka, az európai szemeszter.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elnökletével tartják immár a találkozót, amelynek fő témája az unió gazdasági helyzete lesz, beleértve a szemesztert és az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló terveket. Napirenden van a magyar elnökségi program és a bankok válságokkal szembeni ellenálló képességének mérésével kapcsolatos tervek is.

Az európai szemesztert tavalyi kormányfői döntés alapján vezetik be az Európai Unióban. Ezentúl minden év januárjában az Európai Bizottság úgynevezett éves növekedési felmérésének kibocsátásával indul, közös uniós iránymutatások kidolgozásával folytatódik, majd ezek alapján nemzeti programjaikat is összehangolják a tagállamok. Része a megnövelt koordinációnak a következő évi költségvetési tervek előzetes egyeztetése is. Az új rendszer célja, hogy megelőzhetővé, illetve a jelenleginél könnyebben kezelhetővé tegye a nemzetközi gazdasági válságjelenségeket, azzal is, hogy segít kordában tartani a tagországok államháztartási adósságát és hiányát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik