Gazdaság

A kormány megnyitja a pénzcsapot

Az Új Széchenyi-terv a kormány "barátságos arcát" mutatja.

“2011 a megújulás éve lesz” – mondta Orbán Viktor az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) bemutatóján. Szerinte az idei esztendő történései meghatározzák a következő 10 évet. A miniszterelnök a korábbi pályázati rendszert „disznóólnak” nevezte, amit ki kellett takarítani. A kormányfő az Új Széchenyi-terv és a kormányzati struktúra összefüggéséről szólva azt mondta: a programmal válik világossá, miért ilyen rendszerben működtetik a magyar gazdaságot. “Nemcsak jobb kezem van, hanem bal is, és a jobb pontosan tudja, mit csinál a bal” – utalt nemzetgazdasági és nemzeti fejlesztési minisztereire a kormányfő.

A kétharmad adta politikai stabilitás versenyelőny

A kormányfő a koalíció kétharmados parlamenti többségét nevezte az ország “legkomolyabb versenyelőnyének”, és úgy vélte: az ország jövőjével játszanak azok, akik a nép – kétharmados parlamenti többségben kifejeződött – akaratát úgy tüntetik fel, mint veszélyt az országnak.

Az összefogást nem veszélynek, hanem értéknek, lehetőségnek kell tekinteni, és büszkének kell rá lenni – fogalmazott. Orbán Viktor szerint a kormányzás során kell vállalni konfliktusokat is, de az Új Széchenyi-terv a kormányzás “barátságos arcát” mutatja, a reményről, az együttműködésről szól.

A kormány megküzd a “múlt erőivel”

A terv célja, hogy talpra állítsa a magyar gazdaságot, beindítsa a növekedést, és tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtsen. Nem lehet elbújni a munka elől, nem lehet kimenekülni a munkaerőpiacról azt remélve, hogy az állam munka helyett másoktól beszedett adókból szociális juttatásokat fog fizetni – mondta a kormányfő.

“Ha végig tudjuk vinni azt a programot, amelynek fontos eleme az Új Széchenyi-terv, akkor Magyarország termelékenység és termelés szempontjából versenyképes lehet akár Kínával, Brazíliával vagy a legerősebb feltörekvő országokkal is” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint, ha nem fogadjuk el azt a tételt, hogy nem lehet elmenekülni a munka elől, akkor nincs esély sikeres gazdaságpolitikára. A kabinet politikájának középpontjában az áll, hogy újjászervezi az országot. Ettől várják a kiadások csökkentését, a bevételek növekedését, a pénzügyi egyensúlyt, az államadósság csökkentését, a költségvetési hiány betartását – mondta.

“Egy ország átszervezésére egy emberöltőben csak egyszer van lehetőség”. A kormányfő szerint mindig meg kell küzdeni “a múlt erőivel”, amelyek azon dolgoznak, hogy az országot visszavigyék a nemzetközi gyámság alá, a megszorításokba, az eladósodásba, “amin aztán ők jót kereshetnek”, de a mostani kormány ezt nem támogatja.

Ha a hazai kis- és közepes vállalkozások egyre többen lesznek, és sikeresebbé válnak, belátható időn belül az egész ország erősebb, sikeresebb és boldogabb lesz – fogalmazott Orbán Viktor.

Az ÚSZT évi 5 százalékponttal emeli meg a beruházási rátát

Az Új Széchenyi-terv 2011-2014 között 7000 milliárd forint forrással évi 5 százalékponttal emeli majd meg a beruházási rátát – mondta a nemzetgazdasági miniszter a bemutatón. Matolcsy György kiemelte: ezzel a magyar beruházási ráta 2014-re mintegy 25 százalékos szintre nő majd, a magyar GDP pedig a 4-6 százalékos sávba emelkedik.

A miniszter szerint 2014-ig mintegy 300 ezer új munkahely jöhet létre. Az ÚSZT a gazdaságpolitika kiemelt céljait segíti, így a gazdasági növekedés ütemének növelését, az államadósság GDP-hez mért szintjének csökkentését, a foglalkoztatás jelentős bővítését – erősítette meg Matolcsy is.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy egyszerre kell csökkentenie az államadósság GDP-hez mért szintjét és az ország külső adósságát. Növelni kell a beruházásokat, főleg a termelő beruházásokat, és a foglalkoztatást tekintve a 2010-2020 között 1 millió új munkahelyet akar létrehozni a kormány az országban.

Megújul a fejlesztéspolitika és a pályázati rendszer

Megújul a fejlesztéspolitika, amely mögött nemcsak uniós, hanem hazai és nemzetközi fejlesztési források is lesznek – közölte Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter szerint gyorsabb és egyszerűbb lesz a forráskihelyezés. A szabadon felhasználható uniós fejlesztési forrás 2013-ig 2.000 milliárd forint, és megújul a pályázati rendszer.

Fellegi Tamás bejelentette: az ÚSZT keretében 93 új konstrukciót hirdetnek meg 1100 milliárd forint tőkekihelyezéssel. Az idén a szabadon felhasználható 2000 milliárd forint uniós forrás 55-60 százalékát a gazdaságba juttatják az ÚSZT-ben szereplő hét prioritás mentén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik