Gazdaság

Nőtt a szállodák forgalma 2010-ben

Több külföldi vendég érkezett hazánkba. Látványos fellendülés volt Pécsett.

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 2010. január-novemberben az előző évihez viszonyítva 1,2 százalékkal emelkedett, a szálláshelyek bevétele folyó áron 4 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az említett időszakban 3 millió 191 ezer külföldi vendég 8 millió 902 ezer vendégéjszakát töltött Magyarországon. A vendégek száma 5 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ugyanez a belföldi vendégek számát tekintve lényegében nem változott: 3 millió 672 ezren 9 millió 139 ezer vendégéjszakát töltöttek el itthon.

A külföldieket jelentős mértékben befogadó szállodákban, az öt-, négycsillagos magasabb kategóriákban, növekedést jelentettek a szálláshelyek: a vendégek száma közel egyötödével, a éjszakáké 10-17 százalékkal bővült. A három-, két- és egycsillagos, alacsonyabb kategóriákban, 219 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek 2009 azonos időszakához viszonyítva. Kismértékű emelkedés volt viszont a Dél-, Nyugat-Dunántúl és a Budapest-Közép-Duna-vidék turisztikai régiókban.

A belföldi vendégek több mint hat tizedét fogadó szállodákban 5,5 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában. A panzióknál 10 százalékos csökkenés következett be. Novemberben a belföldi vendégek száma 20 százalékkal, a vendégéjszakák száma 31 százalékkal emelkedett, ami részben a megelőző évekhez képest a késői és igen hosszú őszi iskolai szünetnek köszönhető a KSH szerint.

A 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsett a vendégek száma 26, a vendégéjszakák száma 28 százalékkal nőtt. A pécsi szálláshelyeken minden negyedik vendég külföldi volt, számuk a dinamikus emelkedést követően közel háromnegyedével bővült az egy évvel ezelőttihez képest.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 45,9 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 61,2 százalékos aránnyal. A szálláshelyek összes árbevétele 4 százalékkal emelkedett 2009 azonos időszakához képest: 2010. január-novemberben összesen 219 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíj bevétel 120 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik