Gazdaság

Tömegével mondják fel a hiteleket?

Két bank összesen tízezer hitelszerződés egyidejű felmondását készítette elő a napokban.

A Magyar Nemzet információi szerint a végrehajtások előkészületeivel így akkor végezhetnek, amikor lejár a kilakoltatási moratórium. A napilap “piaci körökből származó értesülésekre” hivatkozva azt írta: a két pénzintézet az Erste és a Raiffeisen lehet. Mindkét pénzintézet külföldi tulajdonú és jelentős hazai ügyfélkörrel rendelkezik.

A Magyar Nemzetnek arról nincs információja, hogy ezen szerződések között milyen arányban vannak lakáshitelek. A Széchenyi Hitelintézet elnöke a lapnak azt mondta, még nem volt rá példa, hogy ezres nagyságrendben mondtak volna fel lakáshiteleket, szerinte most is főleg áruhitelekről lehet szó, ezeket a bankok már korábban is nagyobb csomagokban adták tovább követeléskezelőknek.

Barabás Gyula arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy az adósok készülnek a kilakoltatási moratórium végére. Egyre többen jelentkeznek ki a munkahelyükről, hogy feketén dolgozzanak tovább. Így a bankok nem tudják levonni a törlesztést fizetésükből, miután az árverezés után is milliós tartozásuk maradt.

Barabás Gyula közölte, a bankoknak egyébként nem is kell megvárniuk, hogy április közepén lejárjon a végrehajtási és a kilakoltatási moratórium, mert ez a tilalom a bírósági végrehajtásokra nem vonatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik