Gazdaság

Díjemelésre kényszerülhet az Országos Betétbiztosítási Alap

Az EU a garanciát biztosító vagyon növelésére kötelezi a betétvédelmi alapot.

Néhány éven belül jelentős díjnövelésre kényszerül az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) – írja a Világgazdaság. A lap szerint a garantált betétek után fizetett 0,2 ezrelékes díj megemelésének egyik oka, hogy januártól 10-15 százalékkal, mintegy 1000 milliárd forinttal nő a biztosított betétek összege.

Ráadásul az unió egyik irányelve a 2008-ban kibontakozó válság nyomán azt írja elő, hogy 2020-ra 1,5 százalékra kell emelni a fedezettségi mutatót, ami azt jelzi, hogy a biztosított összeg hány százalékát teszi ki az azt garantáló vagyon – mondta a lapnak Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője.

A betétvédelmi alapnak előbb-utóbb meg kell emelnie a védett betétek állománya után tavaly fizetett 2 ezrelékes díjat. Egyelőre nem döntöttek arról, egy vagy több lépésben, mikor emelkedik a hitelintézetek által fizetendő díj. A kommunikációs vezető valószínűnek tartja, hogy a döntésnél figyelembe veszik a bankok és takarékszövetkezetek teherbíró képességét. Célszerű lehet például a hitelintézetek különadójának csökkentésére vagy megszüntetésére időzíteni a díj megemelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik