Gazdaság

Ősszel kissé csökkent a munkanélküliség

Az állástalanok több mint fele egy éve vagy annál régebben keresett munkát.

Kissé csökkent a munkanélküliségi ráta Magyarországon, tavaly szeptember-novemberben 10,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal kevesebb, mint az augusztus-októberi időszakban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez a ráta volt 2010-ben a legalacsonyabb.

Tavaly a munkanélküliségi ráta az év eleji 11,8 százalékról csökkent 11 százalékra a május-július közötti időszakra, és ezen a szinten maradt június-augusztusban is, majd július-szeptemberben, és augusztus-októberben 10,9 százalékra csökkent.

Az adatokból kiderül: a munkanélküliségi ráta augusztus-októberhez képesti csökkenése a 15-74 éves korosztályban a foglalkoztatottak számának 4.400 fős emelkedéséből és a munkanélküliek csaknem 6.000 fős csökkenéséből adódik.

Éves összehasonlításban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 3,3 százalékkal, 460 ezer főre nőtt. 2009 szeptember-novemberben 10,5 százalék volt az állástalanok aránya.

A munkanélküliek 53,8 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,9 hónap, két és fél hónappal hosszabb az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik