Gazdaság

A hotelek forgalmának is kedvez az EU-elnökség

Növekedhet a szállodaipar idén: Budapesten hamarabb lesz érezhető a javulás, mint vidéken.

Növekedésre számíthat az idén a magyarországi szállodapiac a BDO hotel és ingatlan tanácsadó társaság szerint.

A cég közleménye megjegyzi, hogy országos szinten már 2010-ben megállt a vendégéjszakák számának csökkenése, Budapesten pedig a tavalyi év első kilenc hónapjában már 4,6 százalékkal magasabb keresletet regisztráltak az előző év hasonló időszakához képest. Bár a vidéki szállodai szegmens lassabban reagál a pozitív gazdasági folyamatokra, az előrejelzés az idei évre a teljes piac számára pozitív kilátásokat fogalmaz meg.

A BDO szerint a szállodatulajdonosok joggal számíthatnak arra, hogy 2011-ben megáll az árak csökkenése, és a jövőben kevésbé kényszerülnek majd ezen a téren engedményekre. Ha a kereslet növekedése tartósnak bizonyul, a jelenlegi túlkínálatot néhány éven belül kiegyensúlyozottabb kereslet-kínálati viszonyok válthatják fel.

A belföldi keresletet érezhetően élénkítheti, hogy az elemzők 2,5-3 százalékos GDP-növekedést várnak 2011-ben, emellett a 16 százalékos, egységes szja kulcs 2011. január 1-jétől történő bevezetése szintén pozitív hatást gyakorolhat a lakossági fogyasztásra.

A nemzetközi keresletet Budapesten az üzleti klíma általános javulása mellett Magyarország uniós elnöksége is növelni fogja, ami az év második felében szintén további vendégéjszakákat generálhat majd a konferencia- és rendezvényszektorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik