Gazdaság

Adatvédelmi ügyben perlik az Apple-t

Személyes adatok továbbadása miatt nyújtott be keresetet az Apple elektronikai konszern ellen egy iPhone-tulajdonos Kaliforniában.

Jonathan Lalo kártérítést követel a gyártótól, és amennyiben a bíróság igazat ad neki, az Apple vállalat milliónyi iPhone- és iPad-készülék-birtokossal találhatja szemben magát a bíróságok előtt.

Lalo szerdán benyújtott keresetében sötét képet festett arról, hogyan viszonyul az Apple az adatvédelemhez. Állítása szerint marketingcégek minden olyan iPhone-birtokost nyomon tudnak követni, aki letöltött már valamiféle alkalmazást készülékére. Ezek révén a cégek részlegesen hozzáférnek személyes adatokhoz, így a felhasználó koráról, neméről, családi állapotáról vagy éppen keresetéről szóló információkhoz.

Mindezt az iPhone- és iPad-készülékek sajátjaként ismert felismerő, a Unique Device Identifier (UDID) nevű fejlesztés teszi lehetővé. Lalo szerint ezt meg kellene változtatni, vagy blokkolni, netán törölni kellene. Az Apple egyelőre nem kommentálta a kereset hírét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik