Gazdaság

Hódít a magyar sertés Amerikában

A kihalás széléről visszahozott mangalica lehet a "következő nagy dolog" az Egyesült Államokban - írta kedden a New York Times című amerikai lap.

A magyar sertéssel egyre több tenyésztő és kereskedő foglalkozik, és a mangalica felkerült több neves étterem étlapjára is. A többi közt a világ legjobb vendéglői között számon tartott San Franciscó-i French Laundry kezdett el mangalicahúsból készült ételeket kínálni, és több olasz étteremben is a mangalica zsírját használják fel a tészták elkészítéséhez – írta a New York Times.

Az amerikai lap által megkérdezett szakértők és állattenyésztők szerint a mangalicának egy “szűk, de jelentős, nagy profitot hozó réteget” sikerül majd kiszakítania a piacból. A Times megemlíti, hogy a mangalica tenyésztése jóval költségesebb az elterjedt fajtákénál, és feldolgozását is drágább módszerrel kell végezni. Így húsának ára a legolcsóbb sertésének négyszerese is lehet.

A legnagyobb amerikai mangalicatelepen kétezret tartanak az állatból. A Washington államban található telep három éve elsőként kezdett el manglicával foglalkozni az Egyesült Államokban, és azóta már több tenyésztőnek is adtak el állatokat. A telep vezetője szerint az utóbbi pár hónapban már profitot hozott a telep, amelybe eddig több mint 120 millió forintnak megfelelő összeget fektetett.

A mangalica előtt azonban még “nagyon hosszú út” áll – írta a lap. A hivatalos adatok szerint az Egyesült Államokban hetente kétmillió sertést dolgoznak fel, és ebben jelenleg nagyjából ötven mangalica van – közölte a New York Times.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik