Gazdaság

Újabb tőkeinjekciót hajthat végre Írország

Újabb, 3,7 milliárd eurós tőkeinjekciót hajthat végre az ír állam az Allied Irish Bankban (AIB) annak érdekében, hogy a pénzintézet teljesíteni tudja az év végi tőketartalék-követelményeket.

Az Allied Irish 2009-ben már részesült 3,5 milliárd eurós állami segélyben, a mostani támogatást azért kapja, hogy meg tudjon felelni a 8 százalékos magtőketartalék (Core Tier 1) céljának. Február végéig további 6,1 milliárd eurót kaphat annak érdekében, hogy a pénzügyi hatóságok 12 százalékos magtőketartalék-követelményének is meg tudjon felelni.

A bank papírjaival kora délután 20 százalékkal alacsonyabb árfolyamon, 0,32 eurón kereskedtek az ír értéktőzsdén. Az AIB-részvények árfolyama 4 évvel ezelőtt érte el történelmi csúcsát. Akkor 22,55 eurót ért egy AIB-részvény.

Az ír elnök, Mary McAleese ezen a héten írta alá a 2010-es, úgynevezett hitelintézetek stabilitási törvényét, amely az ország bankszektorreformjának irányvonalait is tartalmazza. Az Európai Bizottság is december végén járult hozzá az AIB feltőkésítéséhez: a kormány az ír nemzeti nyugdíjalapból finanszírozhatja az ügyletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik