Gazdaság

Kínai segítséget kaphat az euróövezet

Kína kész segíteni az európai országokat a mostani válság leküzdésében, és Európa ezentúl is fontos piac lesz a kínai devizatartalék befektetése számára.

“Kína segíteni akar az euróövezet országainak a pénzügyi válság leküzdésében és a gazdaság gyógyításában” – mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette azonban, hogy a külügyminisztériumnak nincs beleszólása abba, milyen szuverén adósságot vásárol a kínai állam külföldi befektetési alapja.

A szóvivő megismételte, hogy Kína támogatja az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) intézkedéseit is a pénzügyi egyensúly helyreállítására Európában, de erről sem mondott további részleteket.

Elemzők emlékeztetnek, hogy az utóbbi napokban erősen befolyásolták a nyugat-európai tőzsdemutatók alakulását a hol felröppenő, hol cáfolt, de mindenesetre eddig nem igazolódott híresztelések arról, hogy Kína görög vagy portugál állampapírokat vásárol.

Kereskedelmi többletéből gyarapodván, Kínáé a világ legnagyobb devizatartaléka: szeptember végén 2648 milliárd dollár volt az Új Kína hírügynökség által közölt adat szerint, mintegy 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik