Gazdaság

Zöld lámpát kapott az önkiszolgáló autókölcsönzés

Engedélyezte hétfőn az Európai Bizottság, hogy közös vállalkozást alapítson a Daimler és az Europcar.

A német Daimler autógyár és az Europcar, a kontinens legnagyobb autókölcsönző társasága az úgynevezett autómegosztás üzleti alapú változatát dolgozta ki. A Car2Go nevű rendszer leginkább a közösségi kerékpárkölcsönző rendszerekre hasonlít.

Lényege pont az, amire első hallásra gondolnánk. Vagyis, hogy a város teljes területén rendelkezésre állnak gépkocsik – Smart típusú kisautók -, amelyek használatáért percalapú díjat szednek. Az ügyfél beszáll, elindul és elintézi mindazt, amihez kell a kocsi, majd amikor már nincsen szükség rá, egyszerűen otthagyja bármelyik nyilvános parkolóhelyen.

A terv piackutatási eredményekre épül, amelyek szerint változnak az autózásra vonatkozó fogyasztói elvárások; a nagyvárosi ember másmilyen autót igényel munkanapokon, mint hétvégén vagy amikor a szabadidejét tölti, és csökken a saját kocsi jelentősége, különösen a fiatalok körében, a következő években így egyre többen lesznek, akik vásárlás helyett inkább csak bérelnének autót.

A rivális BMW is tervez hasonló vállalkozást, Párizsban pedig a polgármester minapi bejelentése szerint jövő ősszel elindul az Autolib önkiszolgáló elektromosautó-kölcsönző rendszer, amelynek mintája a Vélib közösségi biciklikölcsönző hálózat.

Úgy tűnik, feleslegesen gyűjtögettünk autóra – az már nem trendi.

AJÁNLOTT LINKEK:

Car2Go – angolul és németül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik