Gazdaság

Vértesi Erőmű: januárban tárgyalnak a csődegyezségről

Ha létrejön a hitelezői megállapodás, akkor tovább működhet a márkushegyi bánya, de kisebb kitermeléssel.

December közepéről január 7-re halasztották el a Vértesi Erőmű csődegyezségi eljárását – nyilatkozta a Napi Gazdaság hétfői számában Mamusits Péter szóvivő.

A hitelezői tárgyalást a közgyűlést követő napra hívták össze – derül ki a cikkből.

A lap azt írja, hogy az idén nem zár be a márkushegyi bánya, bár a termelést gazdaságossági okokból október végén két hétre leállították. Az éves szénkitermelési terv 10,4 petajoule volt, de az erőmű csak 6-6,5 petajoule szenet használt fel.

A bányát eredetileg 2010. december 31-én bezárták volna, de – idézi a lap Bencsik János államtitkár felszólalását egy tanácskozáson -, ha létrejön a hitelezői egyezség, akkor 2011-ben és 2012-ben is fenntartják a működést, de csak évi 6 petajoule kitermeléssel.

A szénbánya az áramfogyasztók által fizetett – kilowattóránként 23 filléres – szénipari szerkezetátalakítási támogatásból évi mintegy hét milliárd forinthoz jut. A támogatás eredetileg 2010 végén szűnt volna meg, de az Európai Bizottság várható döntése alapján fennmaradhat a 2015 utáni időszakig is.

A lap emlékeztet arra, hogy Rogán Antal fideszes képviselő a költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatban a szénfillért kilowattóránként 19 fillérre mérsékelné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik