Gazdaság

Kamatemeléssel bünteti a kormányt a jegybank?

A magyar jegybank és a kormány közötti, máris jelentős feszültség további éleződését eredményezheti az MNB hétfői újabb kamatemelése.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi és befektetési tanácsadó csoport, a Capital Economics vezető feltörekvő térségi közgazdásza a hétfői MNB-kamatemelést kommentálva kiemelte: igaz, hogy a teljes kosárra számolt infláció jóval a 3 százalékos célszint felett jár, ennek fő hajtóereje azonban az élelmiszerárak emelkedése, és az ezt kiszűrve számolt alapszintű infláció sokkal enyhébb.

Mivel az infláció jövőre várhatóan a célszintre süllyed, az újabb kamatemelésről hozott döntés leginkább a kormány költségvetési politikájával szembeni “megrovó lépésnek” tűnik – vélekedett a Capital Economics vezető londoni szakértője.

Shearing felidézte Simor András jegybankelnök utalását arra, hogy a pénzügypolitikai szigorítás várhatóan mérsékelt lesz. Az elemző ennek alapján – és tekintettel a Capital Economics által nem túl fényesnek tartott jövő évi magyar növekedési kilátásokra – jó esélyt adott arra, hogy az MNB-alapkamat a hétfői emeléssel tetőzött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik