Gazdaság

Nem bíznak a magyar építőipari piacban a befektetők

A külföldi ingatlanbefektetők bizalma megrendült a magyar piac iránt, így az építőipar sem kap megrendelést, a kiút a kormány politikájában van.

A lakáspiac fellendülésének kulcsa a vevő bizalma, jövedelme, és a hitelhez jutás feltételei. Ez utóbbinál áttörés lenne, ha a mai 8-9 százalékos kamat fix 6 százalékra csökkenne – mondta Futó Gábor, a Futureal csoport vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A hazai fejlesztő mindig optimistább, mint a külföldi – mondta Futó Gábor. A külföldi ugyanis azt látja, hogy a tulajdonjog nincs biztonságban, nem kiszámítható az adórendszer, veszélyben a sajtószabadság, és nem indulnak a strukturális reformok – tette hozzá.

A külföldi ingatlanfejlesztők távozása azért nem hozza helyzetbe a magyar fejlesztőket, mert kevés a tőkéjük. A bankok pedig a három évvel ezelőtti 10-20 százalék helyett 40 százalék önerőt kérnek, így a saját tőkére vetített hozam a töredékére esik a korábbinak.

A budapesti piacon a harmadik negyedévben 20 ezer négyzetméter irodára újították meg a bérlők a szerződést, és 7 ezer négyzetméter volt a bérbe adott új terület- Ha ez a tendencia maradna, akkor lassan “felszívódna” a 600 ezer négyzetméter üresen álló irodaterület – mondta Tatár Tibor, a Futureal Development Holding vezérigazgatója. Valójában a 600 ezer négyzetméter harmada rossz helyen és rossz minőségben épült iroda – tette hozzá.

A budapesti lakáspiacon öt év alatt az egy projektre jutó lakásszám 86-ról 16-ra csökkent – mondta Földi Tibor, a Futureal lakásépítő cége, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. Amíg 2005-ben az eladott lakások 15 százaléka volt készleten, addig az idén ez az arány 60 százalék. A vevők a 20 millió forint alatti lakásokat keresik, minden tizedik vevő kér csak 30 milliós, vagy drágább lakást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik