Gazdaság

Úgy tűnik, mégsem kap “bóvli” osztályzatot Magyarország

Londoni elemzők szerint a Fitch sem ad "bóvli" osztályzatot Magyarországnak.

Londoni elemzői vélemény szerint valószínűleg a Fitch Ratings sem süllyeszti Magyarországot a befektetésre már nem ajánlott, “bóvli” adóskategóriába, amikor várhatóan a közeljövőben végez a magyar besorolás felülvizsgálatával.

A Royal Bank of Scotland egyik vezetője a felzárkózó európai gazdaságokról összeállított hétvégi helyzetértékelésében azt írta: fennáll az a kockázat, hogy a Fitch a Moody’s Investors Service minapi példáját követve szintén egyszerre két fokozattal minősíti vissza Magyarország adósbesorolását. Csakhogy a Fitch Ratings esetében ez azt jelentené, hogy ennél a hitelminősítőnél Magyarország elvesztené befektetésre ajánlott osztályzatát, mivel a Fitch hosszú futamidejű magyar besorolása most egy fokozattal alacsonyabb annál, ahonnan a Moody’s rontotta a magyar besorolást.

A londoni elemző közölte: arra számít, hogy a Fitch egyelőre egyfokozatú leminősítést jelent be, “BBB mínusz”-ra módosítva a magyar osztályzatot, “időt adva” ahhoz, hogy a kormány “hitelesebb reformprogrammal álljon elő”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik