gdp
Gazdaság

Jövőre 2,7-3 százalékos lehet a gazdasági növekedés

Elemzők szerint a bruttó hazai termék idén körülbelül 1, jövőre 2,7-3 százalékkal növekedhet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 1,7 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg a második negyedévvel összevetve 0,8 százalékkal bővült.

A Takarékbank makroelemzője szerint a GDP az utolsó negyedévben is nőhet, negyedéves alapon 0,5 százalékos emelkedés is könnyen elképzelhető, sőt ennél nagyobb is lehet a bővülés. Suppan Gergely szerint az utolsó negyedévben 2,6-2,7 százalékkal is javulhat a gazdaság teljesítménye. Kiemelte: bár kicsi a súlya, a mezőgazdaság a rossz időjárás miatt mégis nagyon lehúzta a GDP-t, és ha átlagos év lett volna az agráriumban, akkor az éves GDP-növekedés akár 1,8-1,9 százalék is lehetett volna.

Mivel a mezőgazdasági bázis emiatt alacsony lesz, jövőre ebből adódóan is magasabb lesz a GDP, s 3 százalékos gazdasági növekedés is elérhető. Az elemző szerint a bruttó hazai termék növekedésének motorja az autóipari beruházás, a fogyasztás bővülése, és a nettó export lehet.

Suppan Gergely szerint az import megugrása összefügg a fogyasztás régóta várt élénkülésével, és azzal, hogy a megvalósuló autóipari beruházásokhoz kapcsolódóan is hoznak be gépeket az országba.

Az ING makroelemzője is a háztartási fogyasztás fellendülését nevezte a GDP-növekedés egyik fontos összetevőjének. A mezőgazdaságról elmondta: ha átlagos év lenne, az ágazat további 0,4-0,5 százalékponttal tudna hozzájárulni a bruttó hazai termékhez.

Németh Dávid 2010-re 0,7-0,8 százalékos, jó belföldi kereslet esetén pedig 1 százalékos GDP-növekedést vár. Kínálati oldalról leginkább az ipar húzza a gazdasági növekedést, a piaci szolgáltatások ugyanakkor vegyes képet mutatnak, és az építőipar továbbra is rosszul teljesít.

A szakértő szerint az utolsó negyedévben a harmadik negyedhez képest nem nő számottevően a gazdaság teljesítménye, míg éves összehasonlításban 1-1,5 százalékos növekedésre számít. Az ING elemzője jövőre 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik