Gazdaság

Leépítéssel élték túl a válságot a kereskedők

A válság elmúlt két éve a gazdaság minden szereplőjét nehézségek elé állította, az egyes ágazatoknak azonban eltérő kihívásokkal kellett szembenézniük.

A K&H 700 mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló felmérésének eredményei azt mutatják, hogy miközben a legnagyobb problémát a forgalom csökkenése jelentette, az ipari és a kereskedelmi cégek a költségcsökkentések mellett gyakrabban alkalmaztak leépítést, szemben a mezőgazdasági és a szolgáltató szektorral, ahol a munkaerő helyett inkább a költségek és beruházások csökkentése volt a leggyakoribb megszorító intézkedés.

Az elmúlt két év során a megrendelések, a forgalom visszaesése jelentette a legnagyobb problémát a hazai vállalkozások számára, átlagosan 88 százalékuk jelezte ezt. Ezt követően a vevők nemfizetése volt a második leggyakoribb teher: a vállalkozások mintegy fele szembesült ezzel a problémával. Likviditási nehézségeket a kkv-k 37 százalékának okozott a recesszió.

A nehézségek hatására a vállalkozások túlnyomó többsége megszorító intézkedést vezetett be: elsődlegesen a költségek csökkentését alkalmazták a cégek, ezt követően pedig szektortól függően a beruházások elhalasztása vagy a leépítés mellett döntöttek a vállalkozások.

A kkv-vezetők elmondása alapján elsősorban az ipari és kereskedelmi cégeknél alkalmazták nagyobb arányban a munkaerő-elbocsátást a költségek csökkentése érdekében, itt a cégek durván fele kényszerült megválni dolgozói egy részétől. Eközben a szolgáltató és a mezőgazdasági szektorban az átlagnál kisebb arányban történt leépítés, itt a vállalkozások harmada vált meg dolgozói egy részétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik