Gazdaság

Oszkó: hosszú távra szóló reformokra lenne szükség

A kormány intézkedései csökkentik az államháztartási hiányt, de később az államadósság növekedéséhez vezethetnek - véli a volt pénzügyminiszter.

A kormány bevételnöveléssel és a magtakarítások elköltésével csökkenti az államháztartás hiányát, az intézkedések azonban hosszabb távon az államadósság növekedésének irányába hatnak – mondta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter kedden a GKI Gazdaságkutató konferenciáján. Mint hozzátette, hiányolja a strukturális reformokat, és úgy vélte, a munkaerőpiac erősítéséhez az szja-csökkentéssel kombinált járulékcsökkentés jobb megoldás lett volna.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kamatterhek mérsékléséhez nem elég az államadósság csökkentése, ebben a kockázati felárak is szerepet játszanak – utalt a jegybankelnök által elmondottakra.

Simor András a konferencián azt mondta: ha a teljes magán-nyugdíjpénztári vagyont az államadósság csökkentésére fordítanák az 150 milliárdos megtakarítást jelenthetne a kamatkiadásokban, az elmúlt hónapokban azonban az állampapírok hozama 150-200 bázisponttal emelkedett, amely plusz 300-400 milliárdos kamatterhet jelent.

Oszkó Péter a magas kockázati felárak miatt hibáztatta a választások alatti, az államadósság mértékét dramatizáló kommunikációt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik