Gazdaság

Jól járt az amerikai kormány a Citigroup megmentésével

Eladja maradék részesedését az amerikai kormány a kimentett Citigroup bankházban - jelentette be hétfőn az amerikai pénzügyminisztérium.

A korábban 45 milliárd dolláros állami támogatásban részesülő vállalat értékesítéséért előzetes számítások szerint összesen 57 milliárd dollár kaphat. A támogatásból 20 milliárd dollárt már 2009 decemberében visszafizetett a Citigroup, a fennmaradó 25 milliárd dollárért kapott – 7,7 milliárd részvényből álló – kormányzati tulajdonhányadot tavasz óta folyamatosan értékesítette a pénzügyminisztérium.

Október végén már 42,8 milliárd dolláros összbevételt jelentett be a washingtoni kormányzat a Citigrouphoz kapcsolódó részvényeladásból, valamint kamat- és osztalék-kifizetésekből. Azóta további 900 millió Citigroup-részvényt adtak el, piaci becslések szerint 3,6 milliárd dollárért.

A kormány a mostani ügylet során körülbelül 2,4 milliárd Citigroup részvényt ad el 4,35 dolláros árfolyamon. A vállalat papírjai 4,45 dolláron zárták a hétfői kereskedést, s az elmúlt 52 hétben 3,11 és 5,07 dollár közötti árfolyamsávban mozogtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik